"Tým, že pečivo sa na pultoch reťazcov prioritne nepredáva priamo s
označením krajiny pôvodu, slovenskí spotrebitelia neraz ani netušia, že
konzumujú výrobky z Belgicka, Nemecka či Poľska. Slovenské pekárne by
pritom hravo zvládli dovážaný objem, predstavujúci cez 55.000 ton
produktov, vyrobiť a dodať slovenským spotrebiteľom," vysvetlil Lapšanský.
Obchodné reťazce pritom o dostatočných kapacitách pekární na Slovensku
vedia. Napriek tomu až na výnimky odmietajú na Slovensku odoberať tieto
produkty od slovenských výrobcov a opakovane uzatvárajú kontrakty s
belgickými, nemeckými či poľskými pekárňami.
"Členovia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov zásobujú
výrobkami vo vysokej kvalite reťazce aj v iných krajinách, ktoré sú
obratovo väčšie ako všetky slovenské reťazce dohromady, čiže dokážu
pokryť väčšinu dopytu reťazcov pôsobiacich na Slovensku. Efektívnosť
výroby zároveň umožňuje našim pekárom predávať ich za konkurenčné a
vzhľadom na logistické náklady zo západnej Európy dokonca výhodnejšie
ceny. Reťazce odmietaním slovenskej produkcie nepochopiteľne spôsobujú
nielen zvyšovanie salda zahraničného obchodu s potravinami, ale
produkujú aj obrovské množstvá emisií CO2 úplne zbytočne. Vo svojich
zelených správach to akosi zabúdajú uvádzať," podčiarkol Lapšanský.
SZPCC bude preto túto tému komunikovať s predstaviteľmi štátu s cieľom
jasného označenia pôvodu výrobkov na pultoch. Je nutné, aby bol
spotrebiteľ priamo v predajniach informovaný, v ktorej krajine bol
pekársky výrobok vyrobený a koľko tisíc kilometrov precestoval.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z
celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo
všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako
12.200 pracovníkov.